Mănăstirea Turnu Roşu

Această prezentare necesită JavaScript.

Mănăstirea „Turnu Roşu” se află pe frumoasa Vale a Oltului, în apropierea locului unde legendarul râu se încumetă să străbată Carpaţii. Locul este de un pitoresc dincolo de cuvinte şi imaginaţie.

De jur împrejur munţii parcă sunt prinşi într-o horă, pădurea umbreşte locul cu liniştea ei seculară, iar cerul adânc şi albastru îţi aduce în suflet linişte şi binecuvântare.

Este destul de uşor să ajungi aici. Mănăstirea se află doar la 9 km de Tălmaciu şi 21 km de Avrig. Să pleci însă de aici este mult mai greu, căci cine se poate despărţi cu uşurinţă de tot ce este frumos şi bun…

Bisericuţa veche e parcă o icoana de smerenie, impresionând tocmai prin simplitate şi echilibru, fiind minunat croită şi veche de aproape 200 de ani. Iar biserica de lemn este parcă o pildă de credinţă, căci în timpul comunismului s-a încercat desfiinţarea acestui loc sfânt prin plantarea copacilor pe toată poiana.

Şi tocmai din acei arbori s-a făcut mai apoi biserica aceasta de lemn.

În apropiere se gaseşte un izvor căruia bătrânii locului îi spun „Izvorul Călugărului”.

Cât de veche ste această mănăstire şi câţi monahi au vieţuit aici numai Bunul Dumnezeu ştie.

S-a descoperit din vechea biserică o cărămidă pe care era inscripţionat anul 1601. Iar cronicile arată că în 1761 şi acest sfânt lăcaş a fost distrus de generalul Bucow, din ordinul Mariei Tereza, împreună cu multe alte biserici şi mănăstiri ortodoxe. Au fost dărâmate cu tunurile sau li s-a dat foc în încercatrea zadarnică de a stăvili credinţa ortodoxă de dincolo de Carpaţi.

Biserica veche ridicată de locuitprii comunei pe la 1850, a fost pictată în 1989 în stil neo-bizantin. Iar în 1994 mănăstirea se reînfiinţează şi se sfinţeşte de către Mitropolitul Ardealului ÎPS Antonie Plămădeală, când este numit stareţ părintele Petroniu Tănase, care se osteneşte şi reuşeşte să costruiască un paraclis de lemn, stăreţia mănăstirii şi anexele gospodăreşti. Recent, în 2004, s-au introdus curent electric şi apă curentă.

Mănăstirea Turnu Roşu a străbătut veacurile, trecând peste vicisitudinile vremurilor şi peste răutăţile unor oameni fără credinţă. Căci acest loc este ocrotit de Bunul Dumnezeu şi Maica Sa, fiind binecuvântat cu linişte şi har şi îngrijit cu dragoste şi frică de Dumnezeu.

Hramul mănăstirii este „Adormirea Maicii Domnului”, fiind prăznuit în prima duminică după 15 august.

text prezentare: Mănăstirea Turnu Roşu

© Copyright:

Fotografiile publicate pe acest blog, cu exceptia celor preluate de pe alte siteuri, nu pot fi publicate fara acordul si/sau instiintarea realizatorilor OBIECTIV ORTODOX.  Fotografiile pot fi preluate numai pentru a fi utilizate in scopuri pozitive.  Fotografiile pot fi preluate cu o instiintare ulterioara a realizatorilor si cu specificarea sursei fotografiei, OBIECTIV ORTODOX.

https://i0.wp.com/i1107.photobucket.com/albums/h400/doarortodox/grafice/Obiectiv-Ortodox.jpg

Un gând despre „Mănăstirea Turnu Roşu

  1. Foarte frumos.Binecuvintat fie Dumnezeu pentru lucrările Lui atit de frumoase , Slava Lui in veci.Fie ca manastirea sa se umple cu multi crestini.Amin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.