Mănăstirea Sf. Nicolae (Sitaru – Balamuci)

Nota:  Pentru a vizualiza fotografiile in marime mai mare va recomandam sa folositi browserul Mozilla Firefox, sa dati click dreapta pe fotografii si apoi “View Image”(Vezi imaginea).

drumul_Sitaru_Sf

intrare__Sitaru_SfNicolae

La nici 10 Km distanta de Manastirea Caldarusani, in directia Urziceni-Buzău se află Manastirea Sf. Nicolae cunoscuta si sub denumirea Sitaru, sau Balamuci. Este situată la 3 Km nord de satul Sitaru, comuna Grădiștea din judetul Ilfov.

biserica1_Sitaru_SfNicolae

Este ctitorita in 1627 de Papa Greceanu, logofat al lui Mihai Viteazul.

interior_Sitaru_SfNicolae

vedere_ansamblu_Sitaru_SfNicolae

biserica4_Sitaru_SfNicolae

In urma razboiului din 1720, manastirea a fost pustiita, apoi refacuta in 1750-1752 de un urmas al ctitorului, Gheorghe Greceanu. Piatra de mormant din interior este a spatarului Fota, fiul lui Papa Greceanu, mort in 1640, in timpul domniei lui Matei Basarab.

turla_Sitaru_SfNicolae

Lacasul, in forma de cruce, are un pridvor larg deschis, sustinut de zece coloane din piatra, cu baze si capiteluri bogat ornamentate, cu motive florale stilizate, sculptate in piatra.

pridvor_Sitaru_SfNicolae

Sitaru_SfNicolae

interior2_Sitaru_SfNicolae

Peretii exteriori au doua registre cu arcaturi in acolada. Pe naos si pronaos se inalta doua turle inalte, octogonale, luminate prin ferestre inguste. Ferestrele din registrul inferior au ancadramente ornamentale din piatra. Cele din registrul superior sunt patrate si inchise cu trafoare din piatra frumos lucrate. Monumentul se afla intr-o incinta de zid, inalt de trei metri, cu o poarta cu piloni puternici, protejata de un acoperis in patru pante. Pe latura de vest a incintei s-au adaugat chiliile din paianta. Interiorul bisericii si pridvorul  au peretii acoperiti cu fresce asemanatoare celor de la Voronet.  Au fost realizate de un grup de preoti din Brasov (Dima, Neacsa s.a.).

In 1864 dupa secularizarea averilor manastiresti, manastirea a fost transformata in inchisoare, pana in 1875 cand cutremurul a surpat turla mare, chiliile si zidul inconjurator.
A fost reparata si consolidata in 1911, 1942, 1962, 1977 (dupa inundatiile din 1970 si 1975 care au dus la prabusirea chiliilor).

biserica_Sitaru_SfNicolae

Lucrarile au fost terminate in 1979. Biserica s-a pastrat asa cum a fost zidita de ctitor, in afara de cele doua turle.
Fatadele exterioare au un brau median frumos zugravit. Paraclisul  a fost pictat in culori deschise in 1986 de Rafael Popescu.

paraclis_Sitaru_SfNicolae

In 1989-1990 s-a restaurat si pictura din biserica.

interior1_Sitaru_SfNicolae

Pantocrator_Sitaru_SfNicolae

biserica2_Sitaru_SfNicolae

textul: ( dupa „Popasuri in imprejurimile Bucurestilor” de Gh. Graur Florescu si „Mitropolia Munteniei si Dobrogei” de Vasile Dumitrache Floresti )

padurea_vlasiei__Sitaru_SfNicolae

fotografii: Irinel Cîrlanaru, Oana și Oliver Dobrinoiu

7 gânduri despre „Mănăstirea Sf. Nicolae (Sitaru – Balamuci)

  1. Este o manastire speciala.Foarte frumoasa.Locuiesc in acest sat si vreau sa spun ca este vizitata de turisti credinciosi, atat din tara, cat si din afara ei.Este un loc vechi cu o istorie frumoasa,plina de intamplari care mai de care mai atragatoare. Si padurea cu copacii ei atat de neobisnuiti este minunata. Aproape in mijlocul padurii se afla un copac de dimensiuni foarte mari in trunchiul caruia este sculptata o cruce. Ceea ce este absolut atragator este ca nicio fiinta umana nu a sculptat acest simbol divin. De-a dreptul minunat.

  2. Buna
    Scuzati intrebarea.
    stiti cumva daca la manastirea sitaru au vreo modalitate de contact prin telefon?
    Daca da, si stiti vreun numar, i
    mi puteti transmite prin mail?

  3. Din istoricul manastirii alcatuit chiar de catre actualul staret, Ieromonah Siluan Ionascu reiese ca pictorii bisericii sunt: Neacsa ierei, Dima ierei, grigore, Serban, Constantin si Constandache, 1753. Apoi se mai spune ca „ierei” vine de la „preotul”. Cel putin unii dintre pictori, reiese explicit ca, erau preoti. Pictura altarului facuta de catre acestia cuprinde opt scene din viata Fecioarei Maria, inspirate din protoevanghelia de la Iacob, aceasta fiind apocrifa adica necanonica. Ma intreb daca este posibil ca pictura sa fie conform erminiei picturii bizantine, adica canonica, in timp ce continutul sau subiectul picturii este unul dintr o sursa necanonica? Ar fi doua aspecte ale canonicitatii picturii,care nu se exclud? Si ma mai intreb daca e dezirabil ca aceasta – zic eu – incalcare a canonului, sa se faca chiar de catre pictori-preoti si inca fix in pictura altarului?
    Nu ca asta m-ar impiedeca pe mine sa ma intredpt de pacatele mele,da era asa o intrebare.
    Sin inca ceva: o sursa zice ca „Balamuci” ar veni de la situatia ca chiar ar fi fost candva un balamuc aici, probabil in perioade de restrishte ale manastirii; istoricul manastirii zice ca e o alterare in timp de la „Valea Mushii”, bunica ctitorului care s-ar fi inecat in apa Ialomitei. e adevarata si prima sursa?
    Gabriel, prin ingaduinta Dumnezeiasca, pelerinul

  4. Mi-am dorit sa ma reculeg in Sfanta manastire si Dumnezeu m-a indrumat astazi 26.11.2011;intr-adevar este situata intr-un loc mirific ,binecuvantat unde am simtit suflul ocrotitor al Sfintei Treimi.As dori sa stau mai mult timp ca pelerin( 3-4 ZILE) Exista vreo modalitate de gazduire,bineinteles cu plata in folosul Sfintei Manastiri din prinosul meu material? dr.c-tina stefan

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.