Schitul/Mănăstirea Delta Neajlovului [I]

ManDeltaNeajlovului

Pe drumul Comana-Calugareni, cam la 7km din drumul national (DN5 Bucuresti-Giurgiu), se face un drum spre dreapta-venind dinspre soseaua nationala-spre lunca Neajlovului, printre lanuri de porumb, care dupa cateva sute de metri iti dezvaluie o priveliste care pare (pentru un neobisnuit al locului) a fi aparut ca prin minune. O bisericuta din lemn, al carui gard inconjoara si cateva acareturi, tot ansamblul constituind schitul Delta Neajlovului.

ManDeltaNeajlovului1

ManDeltaNeajlovului2

Schitul este de calugari, deocamdata vietuind aici doar trei suflete.

PENTAX Image

Parintele staret – Arhimandrit Irineu Iurascu

Parintele Irineu a incercat – si a reusit – sa solicite autoritatilor locale sa capete aici, cele 10 ha., proprietate a manastirii Comana. Pe o colina din vecinatate, a cumparat 1 ha de teren agricol, pe care l-a donat manastirii in scopul construirii unei biserici. Asa se face ca in august 2000, a fost pusa piatra de temelie a acesteia cu sfintirea momentului si locului de catre Prea Sfintitul Teodosie Snagoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Constructia bisericii si organizarea vietii de obste in jurul acesteia necesita tot mai mult timp.

ManDeltaNeajlovului10

La cererea sa, parintele Irineu se pensioneaza la 1 noiembrie 2003 si preda staretia manastirii Comana dedicand tot timpul si toata puterea sa de munca, terminarii constructiei noii bisericute. Astfel, la 2 mai 2004 – in prezenta Prea Fericitului Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Sfintitului Varsanufie, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si parintelui Constantin Buga protopop de Giurgiu – a avut loc tarnosirea noii biserici cu hramul Inaltarea Domnului. Intrebat de ce a ales „Inaltarea Domnului” drept hram al bisericii schitului, parintele Irineu isi aminteste: „La varsta de 17 ani eram frate la manastirea Neamt, care are drept hram Inaltarea Domnului. Inca de pe atunci doream ca la pensie sa ma retrag acolo.” Daca asta nu s-a intamplat si probabil nici n-o sa se mai intample, parintele staret s-a hotarat sa ctitoreasca o biserica cu acest hram.

ManDeltaNeajlovului4

ManDeltaNeajlovului3

Derularea serviciului religios cu regularitate in Schitul Delta Neajlovului,  lucrarile de constructie pentru cladirile necesare vietii monahale, printre care si o frumoasa trapeza, pentru acareturile gospodariei anexe, nu i-au ocupat intr-atat timpul parintelui staret incat sa nu poata visa cu ochii deschisi, sa faca planuri – cu arhitect de specialitate – pentru manastirea Delta Neajlovului, cu hramul Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie). Drept pentru care a mai cumparat 1 ha de pamant spre drumul Comana-Calugareni si inca mai intentioneaza sa mai cumpere, dar – o spune cu mare regret – vecinii dinspre Branistari nu vor sa vanda.

ManDeltaNeajlovului7Planul viitoarei manastiri, infatiseaza o adevarata cetate monahala cu o biserica tip catedrala in partea centrala a curtii incadrate pe trei din cele patru laturi ale dreptunghiului (160m x 50m) de chilii (36 la numar), pe latura dinspre drumul Comana-Calugareni fiind intrarea principala in cladirile importante, precum si o parcare frumos amenajata. Biserica este gandita a avea 30m lungime, latimea absidei de 18m si inaltimea pana la varful turlei de 30m.

ManDeltaNeajlovului6

ManDeltaNeajlovului8

Pe 11 septembrie s-a facut sfintirea locului pe care se va construi noua biserica a manastirii cu hramul Nasterea Domnului, in prezenta protopopului de Giurgiu.

ManDeltaNeajlovului9

Apartenenta administrativa la comuna Calugareni se sustine si prin faptul ca – potrivit legendei -numele localitatii s-ar trage de la calugari ce aveau un schit prin aceste locuri, metoc al manastirii Glavacioc, fara a mai socoti faptul ca ar fi nedrept sa aiba Comana doua manastiri. Si mai sunt inca si alte temeiuri, cum ar fi cel turistic, inscrierea in preocuparile unor institutii privind dezvoltarea partii de sud a Zonei Metropolitane Bucuresti.

ManDeltaNeajlovului5

Cu ajutorul lui Dumnezeu, si prin osteneala dumneavoastra, se va duce la bun sfarsit initiativa de a avea o manastire (deocamdata un schit) si Calugarenii lui Mihai Viteazu.

ManDeltaNeajlovului11

Vedeți și Schitul/Mănăstirea Delta Neajlovului [II]

Vizualizarea Manastirii Delta Neajlovului (harta satelit)

fotografiile: Obiectiv Ortodox

documentare: episcopiagiurgiului.ro

Construirea Manastirii Delta Neajlovului depinde de dumneavoastra !

Numar de cont pentru donatii:

Schitul Delta Neajlovului Comuna COMANA Judetul GIURGIU Cod IBAN: R053RNCB5300000153650001
Cod Fiscal: 16139499 BCR, sucursala GIURGIU

Contact:

Arhimandrit Irineu Iurascu – Staretul Manastirii Delta Neajlovului
Telefon: 0745-702.979

Reclame

4 gânduri despre „Schitul/Mănăstirea Delta Neajlovului [I]

  1. Prea cucernice părinte stareț,
    fiind unul dintre tot mai numeroșii participanți la slujbele de la schit as vrea sa aflu care este modalitatea de a dona cei 2 la suta din impozitul datorat statului, mânăstirii pe care cu vrednicie o ctitoriți. Daca se poate sa postați pe sait și datele necesare acestei forme de donație, nu prea consistenta dar necesara.
    Va mulțumim !

  2. Pingback: Schitul/Mănăstirea Delta Neajlovului [II] « OBIECTIV ORTODOX

  3. Parinte staret, intors in Bucuresti am constatat ca aveti blog. Daca aveti sa imi impartasiti vreo scurta parere asupra cartii pe care v-am lasat-o astazi, puteti folosi calea mail-ului. Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s