Mănăstirea Berivoi – Sf. Apostol Andrei

IMGP6880
Aşezată pe malul râului Berivoi, ce izvorăşte de sub vârfurile vestiţilor munţi ai Făgăraşului, într-o minunată poiană înconjurată de codrii foioaselor şi răşinoaselor, Mănăstirea Sf. Apostol Andrei, întregeşte lanţul aşezămintelor monahale distruse din Ţara Făgăraşului la 1761 de generalul Bucow si împarateasa Maria Tereza în încercarea impunerii religiei catolice în Ardeal.
IMGP6870IMGP6930Mănăstirea este reînfiinţată la iniţiativa vrednicului de pomenire părinte Aurel Răduleţ, fost vicar administrativ şi fiu al satului Berivoi.
IMGP6910IMGP6864
IMGP6871A fost ales acelaşi amplasament al vechii mănăstiri ce datează din 1761. an în care impreună cu încă 39 de mănăstiri din Ţara Făgăraşului şi alte 200 de lăcaşuri de cult din tot Ardealul, este distrusă de armatele generalului A. Bucow din ordinul împărătesei austro-ungare, Maria Tereza.
IMGP6888Distrugerea ei a implicat şi uciderea unor călugări din obştea existentă atunci, condusă de vrednicul stareţ Gervasie arhimandritul, un părinte cu viaţă aleasă, venit de la Muntele Athos. Scrie istoricul Ştefan Mateş în cartea sa „Mănăstiri distruse în Transilvania”, că o parte dintre ei au fost arşi împreună cu alţi călugări de la Mănăstirea bucium, din apropiere, iar o parte au fugit dincolo de munţi, în Ţara Românească.
IMGP6874Timp de aproape 250 de ani, locul a rămas doar în amintirea localnicilor numit La mănăstiri, până în 1993 când din purtarea de grijă a lui Dumnezeu se pune piatra de temelie a bisericii cu hramul Sfântul Apostol Andrei, sfinţindu-se şi locul de către Î.P.S. Serafim Joantă, la acea vreme fiind episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
IMGP6922
Primul stareţ, ieromonahul Andrei Spanache ridica Paraclisul cu hramul Înălţare Domnului şi câteva modeste chilii pentru vieţuitori, Paraclisul este târnosit în 1995 de către regretatul mitropolit Antonie Plămădeală.IMGP6926
Din 1997 conducerea mănăstirii a fost preluată de către tânărul stareţ Protosinghelul Iosif Toma, venit aici de la Mănăstirea Afteia, din judeţul Alba. Acesta, împreună cu puţinii vieţuitori şi ajutat de sătenii din Berivoi şi satele învecinate, încep în 1998 lucrările de construcţie la biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei, cel dintâi chemat, apostolul românilor. Lucrarile de şantier au fost conduse de vrednicul de pomenire Gheorghe Haşu din localitatea Lisa, un iubitor de Dumnezeu şi mare meşter în construcţii de biserici.
IMGP6881IMGP6896
Pictura interioară şi exterioară executată în tehnică fresco aparţine pictorului Oprea Florin Pioară, iar pictura catapetesmei şi a mobilierului din biserică aparţine rasoforei Procopia Huza, de la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea. Cheltuielile picturii au fost suportate de dl. inginer Cristinel Ioan-Balotă.IMGP6914IMGP6928
Biserica a fost sfinţită de P.S. Visarion Bălţat, atunci episcop vicar al Arhiep. Sibiului, în 9 iunie 2005, de Înălţarea Domnului.
IMGP6917Întreg planul arhitectural al clădirii şi poziţionarea fiecărui obiectiv din planul de situaţie, aparţine d-lui dipl. arhitect Mărgărit Chelbea.
IMGP6860Aflându-se în plină recunstrucţie, Mănăstirea Berivoi pune accent pe slujbele zilnice când se slujeşte Sfânta Liturghie, cununa şi podoaba celor şapte laude. Împreunate, rugăciunea şi munca desăvârşite prin ascultare, fac ca şi viaţa călugăreasca să continue, iar mănăastirea să-şi atragă an de an mai mulţi pelerini.
IMGP6931
Nota:  Pentru a vizualiza fotografiile in marime mai mare va recomandam sa folositi browserul Mozilla Firefox, sa dati click dreapta pe fotografii si apoi “View Image”(Vezi imaginea).

textul: Manastirea Berivoi Sf. Ap. Andrei

fotografii: Obiectiv Ortodox

© Copyright:

Fotografiile publicate pe acest blog, cu exceptia celor preluate de pe alte siteuri, nu pot fi publicate fara acordul si/sau instiintarea realizatorilor.  Fotografiile pot fi preluate cu o instiintare ulterioara a realizatorilor si cu specificarea sursei fotografiei.

Publicitate

6 gânduri despre „Mănăstirea Berivoi – Sf. Apostol Andrei

    • am fost ieri acolo. Accesul auto este foarte usor, drumul fiind asfaltat. Am fost primiti cu caldura si vorbe frumoase. Chiar e un loc care merita vizitat.

  1. 05iulie2021: Stimata Redactie OBIECTIVORTODOX, azi am descoperit situl Dvs. minunat pentru care va multumesc si sa dea Dumnezeu Tatal Cel Ceresc sa fiti binecuvantat pentru eforturile realizarii acestui site. Va rog frumos si respectuos sa luati in considerare aceasta sugestie: Spre binele si folosinta tuturor (adica si a credinciosilor, si a Manastirilor si Bisericilor descrise pe situl Dvs.), la fiecare articol dedicat fiecarei Manastiri, CAT MAI URGENT POSIBIL afisati Va Rog DATELE DE CONTACT COMPLETE (Numele si Hramul Manastirii sau a Bisericii respective+Numerele de telefon fix si mobil+situl pe internet+adresa de Email+numele persoanei de contact din fiecare Manastire sau Biserica) + DATELE COMPLETE ALE CONTURILOR BANCARE IN LEI SI IN EURO ale fiecarei Manastiri sau Biserici pentru donatii. La ce nr. de telefon si adresa de Email putem sa contactam Redactia Dvs. va rog? Aveti cont pe youtube? Daca da, va rog frumos sa il afisati si aici pe acest site de blog al Dvs. pentru a-l vizualiza, pentru a ne abona pe el si pentru a-l face cunoscut in toata lumea impreuna cu acest site de blog binecuvantat si merituos al Dvs.. Urez Redactiei Dumneavoastra si tuturor celor care citesc acest blog al Dvs. Sanatate si Credinta Impreuna cu BINECUVANTAREA SI PROTEJAREA NOASTRA A TUTUROR SI A TARII NOASTRE DIN PARTEA LUI DUMNEZEU TATAL CEL CERESC SI A DOMNULUI NOSTRU IISUS CRISTOS SI A SFANTULUI DUH SI A SFINTEI TREIMI SI A PREASFINTEI NASCATOARE DE DUMNEZEU SFINTE FECIOARE MARIA, Amin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.