Mănăstirea Buna Vestire, Bolintin Vale – Giurgiu

MOASTE-manastire-buna-vestireIn anul 2010 manastirea Buna Vestire Bolintin a fost imbogatita cu un dar de mare pret, daruit de Mihail, Episcopul Episcopiei Romane a Australiei si a Noii Zeelande, o particica din moastele Sfantului Ierarh Nectarie al Eginei.
Sfantul Ierarh Nectarie si-a inceput deja lucarea sa si multi din cei veniti la manastirea Buna Vestire de la Bolintin au primit raspuns rugaciunilor lor.

MĂNĂSTIREA ,,BUNA VESTIRE” DIN PĂDUREA CEA MARE DE LA BOLINTIN

În Muntenia a existat un spaţiu geografic, în jurul oraşului Bolintin-Vale, care s-a aflat, de-a lungul istoriei, la răscruce de drumuri şi hotare ale judeţelor Vlaşca, Teleorman, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu. Locul acesta, ca într-o adevărată ,,ţară a râurilor”, este scăldat de apele Sabarului, Argeşului, Ilfovăţului, Neajlovului şi Dâmbovnicului. Cercetări arheologice evidenţiază faptul că pe acest colţ de rai românesc, situat cândva în plin codru al Vlăsiei, au existat comunităţi omeneşti, din cele mai vechi timpuri. Pe aici au dăinuit peste secole şi numeroase lăcaşuri ale credinţei noastre ortodoxe. Sfinte biserici sunt şi acum, dar despre aşezările monahale ce au existat în această parte a Munteniei, se mai păstrează puţine informaţii.
Buna Vestire copy
camp Buna Vestire

se cunoaşte că a fost ctitorită de Pilea logofătul în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân şi a fiului său, Mihail. O trimitere clară la ctitorul sfântului lăcaş apare în hrisovul dat de Alexandru Aldea Coconul pentru mănăstirea „ce se numeşte Bolintinul… care a fost făcută din temelia ei de răposatul Pilea logofătu.”

poarta Buna Vestire Malu Spart copy

policandru copy

 

 

La 15 martie 1433, Alexandru Aldea emite primul hrisov care atestă existenţa mănăstirii. „1433 (6941) Martie- Târgovişte- Hrisovul lui Alexandru marele voievod, ce-l da mănăstirii din Pădurea cea Mare, unde este Bunavestire, peste apa Argeşului, împotriva Bucşanilor, ca să-i fie satu ce sa numeşte Bolintinu jumatate, i proci”.
Mănăstirii de la Bolintin i s-au făcut danii şi întăriri de moşii care s-au întins mai ales peste satele Ogrezeni, Malu-Spart, Bucşani şi Bolintin, când treci apa Argeşului, pe valea râului Ilfovăţ, până în apa râului Răstoaca (Sabar). Aceste moşii le întâlnim pe rând în hrisoavele date cu blestem de domnii Ţării Româneşti, ca fiind ale mănăstirii.

Man Buna Vestire Malu Spart

 

Datorită situării ei într-un loc cu pământuri mănoase, mănăstirea, pentru o lungă perioadă de timp, a dus o existenţă prosperă, adăpostită fiind şi în mijlocul pădurii de la Bolintin sau Pădurea cea Mare.
După domnia lui Mihai Viteazul, în anul 1605, sub ameninţarea turcească crescândă, călugării de la mănăstirea Buna Vestire au îngropat odoarele mănăstirii. Nu se ştie dacă au fost scoase la lumină vreodată. Din hrisovul lui Radu Vodă Şerban aflăm că, dorind să întărească moşiile mănăstirii, menţionează că „hârtia de danie s-a pierdut împreună cu multe scule şi unelte ale sfintei mănăstiri, carele au fost îngropate”, după mărturia egumenului şi a călugărilor.

interior Buna Vestire copy

clopotul copy

 

 

La 2 marie 1626 luăm la cunoştinţă de starea Mănăstirii din Pădurea cea Mare, care „au sărăcit” şi de aceea „au găsit cu cale măria sa Alexandru Coconul, de au închinat-o la numita mănăstire Simon Petra cu toate satile şi morile şi cu viile şi cu toate bucăţile şi cu tot venitul”. Tot la această dată, 2 martie 1626, trece sub dependenţa Mănăstirii Mihai-Vodă de la Bucureşti.
Din anul 1651, moşiile mănăstirii sunt preluate de Mănăstirea Mihai-Vodă de la Bucureşti, dar abia din 1747 va intra de drept în posesiunea pământurilor fostei mănăstiri de la Bolintin prin „poruncă domnească”, pe care le va administra până la secularizarea averilor mănăstireşti în 1864.

cladirile copy

 

 

Man. Buna Vestire Malu Spart2Dovada că aici a fost Mănăstirea Buna Vestire şi, în mod sigur, o parte a moşiei stabile a Mănăstirii Mihai-Vodă este faptul că, din bătrâni, se transmite denumirea locului Mihai-Vodă, aflate din spusele bunicilor, ştiute de la străbunici, dar atestate şi de documentele primăriei Bolintin-Vale. Mulţi bolintineni mai susţin, încă, şi în zilele noastre, că pământurile familiilor lor au fost cumpărate de la călugări greci, iar acestea se aflau peste Argeş, la Mihaiu-Vodă.

interior

 

 

Maica Domnului Buna Vestire

La poalele pădurii se află valea din care izvorăşte râul Ilfovăţ. Nu departe, mergând chiar pe jos, se ajunge la fâneţele de pe lângă râul Neajlov, cu foarte mare vechime în zonă. Totodată, pe Neajlov a existat şi există încă o moară care a aparţinut mănăstirii. Pe lângă valea de unde izvorăşte râul Ilfovăţ, se întindeau pajiştile, tarlalele mănăstirii, care au fost „lăsate cu blestem” de domnitori, păzite de arendaşi, iar astăzi nu sunt revendicate de nimeni.
Pentru cel care cunoaşte împrejurimile Bolintinului nu există în zonă un loc mai pitoresc şi mai bogat. Acest loc este scăldat parcă într-o lumină cerească, iar peisajul înconjurător te uimeşte printr-o frumuseţe neîntâlnită în zonă.

Malu Spart copy

fotografii: Obiectiv Ortodox
textul: Gabriela Dan
Adresa: Bolintin Vale, Jud. Giurgiu
Stareţ: PC. Ierom. Mina Strainu
Tel: 0765 488 745
Publicitate

11 gânduri despre „Mănăstirea Buna Vestire, Bolintin Vale – Giurgiu

  1. Buna ziua,numele meu este Luminita si pot spune ca nu m-am simtit mai aproape de Dumnezeu oriunde am fost cum m-am simtit la aceasta manastire!Si dezlegarile care le face preotul Mina la fiecare slujba,e de nedescris…Mergeti si veti simti cat de bine sunteti dupa o slujba la aceasta manastire! Pacat ca unii oameni nu stiu unde sa caute,aceasta fiind valabil pentru toti care traiesc in apropiere si sunt departe de Dumnezeu…..

  2. Doamne ajuta! Ma bucur mult sa gasesc aceasta manastire prezentata de dvs, dar cel mai mult ma bucura ceea ce ne marturiseste Luminita. Asa este, aici il simti pe Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul duh…Treimea cea adevarata…Si o simti pe Maica Domnului cum ne vegheaza, ne primeste rugaciunile noastre in fiecare miez de noapte cand mergem la slujbele tinute de Parintele Protosinghel Mina. Incercati sa popularizati aceste slujbe de vineri noaptea, pentru ca si altii sa stie ca pot participa cand se deschid cerurile, sa se roage cu credinta si nadejde, caci vor avea ajutor. Avem acum alaturi Sfintele moaste ale Sfantului Nectarie. Este cel de-al treilea rand din moastele Sfantului, in tara noastra.

  3. Doamne ajuta!Ne bucuram mult eu si familia mea ca am gasit aceasta manastire,la care mergem de trei ori pe saptamina cu dragoste de Dumnezeu.Intradevar este un pic cam greu de ajuns la aceasta manastire,dar cu credinta poti sa ajungi.Manastirea este asezata intr-un loc pitoresc si cu multa liniste sufleteasca,despre parintele Mina ce sa va spun ca este un preot cu mult har de la Dumnezeu si un duhovnic cum multi enoriasi ar vrea sa aiba.Numai daca mergeti la aceasta Sf.Manastire si luati parte la Sf.slujbe va simtiti alfel mai aproape de Dumnezeu.

  4. Intradevar aceasta Manastire te face sa te simti mult mai aproape de Bunul Dumnezeu!Mie imi pare extrem de rau ca nu mai pot merge atat de des la aceasta manastire datorita problemelor financiare care sunt in ziua de azi!Vara trecuta fie ca plecam ziua sau mai pe inserate sa ma dau cu motorul,imi faceam timp sa trec si pe la manastire sa ma mai rog pt mine si cei apropiati mie!Sfatuiesc pe toata lumea din apropierile acestei manastiri sa se duca si sa asiste la slujbele facute in aceasta manastire!Dumnezeu sa Fie cu voi!Amin!!!

  5. Doamne ajuta!
    O mare bucurie pentru toti,Manastirea „Buna Vestire” de la Bolintin Vale.
    La obarsia Ilfovatului ,invaluita de o campie blajina ,mangaiata de zefir, la poala padurii,acompaniata de simfonia pasarelelor ,a inflorit un dar divin,Manastirea „Buna Vestire ” .
    Manastirea este ocrotita si de Sfantul Nectarie de Eghina,Sfantul Mare Mucenic Mina si Sfantul Sava cel Sfintit.
    Oricand ajungi la Manastire esti binecuvantat de Parintele Protosinghel Mina.
    Izvor de credinta, izvor de apa vie ,izvor de bucurie emana aceasta Sfanta Manastire.
    Dumnezeu sa va ajute sa ajungeti!

  6. Am cunoscut aceasta manastire alaturi de fiul meu cel mic ,intr-o dupa amiaza de vara. M-a cucerit acest loc.Nu dupa mult timp am fost alaturi de Alexandru Dan (fratele Gabrielei Dan ) si sotia sa Daniela la cununia lor religioasa in micuta dar primitoarea Manastire Buna Vestire.
    Astazi am participat la Sf. slujba oficiata de Parintele Protosinghel Mina . Nu pot povesti ce am simtit. Atat va spun : mergeti si veti vedea. Voi reveni de cate ori voi avea ocazia .

  7. Intr-adevar merita vazuta aceasta manastire. Este o atmosfera placuta, multa liniste, unde te poti ruga in liniste, fara graba. Parintele staret este un om primitor si da sfaturi utile tuturor pelerinilor care trec pragul acestei sfinte manastiri.

  8. Un loc de vis, cu adevarat aproape de Dumnezeu. Merita vazuta si ajutata aceasta manastire. Staretul manastirii, Parintele Mina, este un om deosebit cu mult har, placut lui Dumnezeu si un duhovnic cum greu se mai gaseste in zilele noastre. Este ucenic al parintelui Justin Parvu.
    In ultimul timp eu si familia mea participam in fiecare miercuri la Sfantul Maslu si duminica la Sfanta Liturghie. Dar, deosebita si mult aducatoare de liniste sufleteasca este privegherea care se desfasoara in fiecare noapte de vineri spre sambata.
    Voi cei care sunteti aproape de Dumnezeu, consider ca mult castig duhovnicesc veti avea daca vizitati si participati la sfintele slujbe ale acestei Manastiri Buna Vestire.
    Dumnezeu sa va ajute sa ajungeti!

  9. 💒Un loc de vis, cu adevarat aproape de Dumnezeu!!Merita vazuta si ajutata aceasta manastire!Staretul manastirii, Parintele Mina, este un om deosebit!!💕Manastirea „Buna Vestire” este ocrotita si de Sfantul Nectarie de Eghina,Sfantul Mare Mucenic Mina si Sfantul Sava cel Sfintit!!!💕O oaza de liniste si relaxare ,ce te face sa il simti cu adevarat pe D-zeu!!!!Doamne ajuta!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.