Mănăstirea Sihăstria Tarcăului

Nota:  Pentru a vizualiza fotografiile in marime mai mare va recomandam sa folositi browserul Mozilla Firefox, sa dati click dreapta pe fotografii si apoi “View Image”.

La nici 20 de Km de DN 15, in apropierea orasului Bicaz si aflata pe albia raului Tarcau se afla Mănăstirea Sihăstria Tarcăului.

Schitul Tarcau a fost fondat intre anii 1828-1833, de catre Ieroschimonahul su duhovnicul Avramie, primul egumen al acestui frumos asezamant monahal, ctitorul fiind, probabil, din Manastirea Neamt sau din manastirile de pe Valea Bistritei.

Constructia bisericii apartine unor mesteri locali anonimi, lucrarea fiind realizata in 5 ani. In anul 1833, sfantul locas a fost sfintit de Arhiereu-vicar Sebastian, de la Iasi.

Langa biserica se observa crucea egumenului Avramie, iar in Sfantul Altar se gaseste pomelnicul ctitoricesc al tuturor donatorilor.

Arhitectura bisericii apartine stilului classic al bisericilor moldovenesti, fiind lucrata in forma de cruce cu o singura turla. Interiorul nu este pictat.

Catapeteasma, afara de cateva icoane, apartine aceleiasi date, 1833. Pe verso se afla isxcriptia “Aceasta biserica este facuta de robul lui Dumnezeu Avramie ieroschimonah, iegumen si duhovnic.”

Clopotnita este construita in anul 1868. tot din lemn sunt construite mai tarziu si casele de locuit.

Schitul Tarcau a fost in tot timpul locuit de calugari iubitori de liniste si singuratate, carte se rugau aici ziua si noaptea pentru ei si pentru toata lumea. Hramul bisericii este “Duminica Tuturor Sfintilor”.

Dupa anul 1989, schitul s-a imbogatit cu un paraclis si cu noi cladiri de locuit, Din anul 1991, schitul a fost ridicat la rangul de manastire, luand denumirea actuala de Manastirea Sihastria Tarcaului.

In prezent biserica Manastirii Tarcau este declarata monument istoric, datorita vechimii, arhitecturii si pitorescului ei.

pelerini intrand pe poarta Manastirii Sihastria Tarcaului

pelerini intrand pe poarta Manastirii Sihastria Tarcaului

Publicitate

2 gânduri despre „Mănăstirea Sihăstria Tarcăului

  1. De o frumusete inegalabila , intr-un peisaj extraordinar , asa putem incepe descrierea acestui lacas, nu am reusit sa ajung dar din ceea ce am vazut in poze este … inegalabil . Poate , cu ajutorul Lui D-zeu voi ajunge si pe acele meleaguri.
    Asa sa ne ajute D-zeu !!!

  2. Este o liniste si o frumusete rara nu am cuvinte este un colt de rai am vetuit am gasit liniste sufleteasca mam regasit acolo sunt un alt fel de om vad lucrurile antrun alt fel exista credinta si multa stare sufleteasca am numai cuvinte de lauda si multumire sufleteasca sunteti ca la voi acasa daca veti ajunge pe aceste meleaguri.Multa sanatate fratilor si bunul Dmnezeu sa ne ocroteasca pe noi pe toti Asa sa ne auda Domnu amin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.