Mănăstirea Moisei

Nota:  Pentru a vizualiza fotografiile in marime mai mare va recomandam sa folositi browserul Mozilla Firefox, sa dati click dreapta pe fotografii si apoi “View Image”.

Locatie: com. Moisei, jud. Maramures, 13 km sud-est de Viseul de Sus, 10 km V de Borsa, pe DN Sighet-Borsa-Prislop-Vatra Dornei (171 km).Moisei (28)Este o manastire de calugari cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Moisei (31)Moisei (58)Biserica noua din zid, construita intre 1910 si 1911, stil neoclasic are pictura numai pe iconostas, portalul are coloane pe fatada vestica.Moisei (30)Atribuita de traditie lui Moise Coman, manastirea Moisei este ridicata in amintirea fiului sau, monahul Grigore in 1672 Manastirea mentioanta intr-un document din 1637 ca rezidenta a Episcopului Dumitru Pop. Biserica actuala de lemn este cladita de Mitropolitul Ardealului, Sfantul Ierarh Sava Brancovici si sfintita in 1672, cand se pun temeliile vietii manastiresti ca metoc al manastirii Putna.

Moisei (6)Sfintirea se face in prezenta delegatilor din Moldova, aducatori de carti si daruri, dovada a legaturilor cu manastirile bucovinene din 1682, egumenul Timotei Brasoveanu demonstrand totodata si relatii bune pe care le avea cu Brasovul.Moisei (10)Manastirea are o colectie de icoane vechi in stil bizantin: icoana Sfantului Nicolae daruita la 1755, Adormirea Maicii Domnului.  Cartile vechi confirma existenta legaturilor cu Tara Romaneasca si Moldova, cu Brasovul.Moisei (35)Arhitectura nu e de tip maramuresan, biserica este de proportii reduse, turnul este scurt, clopotnita pozitionata deasupra pronaosului.
Picturile murale sunt vechi, dupa 1650, finisate partial la sfintirea din 1672, cu fragmente aratand parietal si pe bolti, colorit viu. Decoratiile sunt bogate, iconostasul are motive baroce  Manastirea Moisei a fost un centru de pictura infiintat de Episcopul Dumitru Pop la inceputul sec. XVII, cu icoane executate in stil postbizantin traditional si arta renascentista.

Moisei (40)Moisei (45)Manastirea are atelier de pictura icoane.Moisei (54)

Publicitate

13 gânduri despre „Mănăstirea Moisei

 1. Am fost la manastirea Moisei, este o manastire foarte frumoasa, si sper sa mai ajung acolo cat de curand. Am mai fost si la alte manastiri si mi-a placut foarte mult ce am vazut.

 2. Ieri 14.08.2011 ajungeam pentru prima data la aceasta Manastire. Pot sa zic ca a fost absolut incredibil.. slujba de peste noapte… slujba de astazi 15.08.2011 a fost cu totul si cu totul impresionanta! Mi-au placut in special acele grupuri de copii care roteau Manastirea si cantau! Mi-au placut si fetele de acolo :) au ceva special ce… acestea din Suceava nu au…
  Va salut ! Sper sa ajung si la anul acolo!
  Ionut , jud. Suceava, com. Marginea

 3. Un loc binecuvantat de Dumnezeu si de oameni!
  Merita osteneala de a ajunge acolo!
  Un Parinte a spus odata:!
  Aici putem Imparatia lui Dumnezeu!
  Recomand tuturor vizitarea, dar neaparat trebuie insotita de rabdare si atentie la toate cele ce ne inconjoara!
  Se poate spune, fara a gresi :
  Multumim celor abilitati ca avem aceasta sansa-oportunitate!
  Doamne, inscrie in
  pe toti cei !
  Amin

 4. Doamne ajuta! daca stie cineva un nr de tel sau adresa de email la care pot fi contactati parintii de la aceasta manastire, va rog spuneti-mi. In vederea organizarii unui pelerinaj in partile Maramuresului..in care sa fie inclusa si aceasta manastire. Va multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.