Mănăstirea Pângăraţi, se afla la 2 km de DN 15, drumul care face legatura intre orasele Piatra Neamt si Bicaz si la poalele Muntelui Botosanu.
Mănăstirea Pângăraţi este o manastire de calugari reinfiintata in 1990. Insa începuturile vetrei sihastresti de la Manastirea Pângarati trebuie plasate între sfârsitul secolului al XIV-lea si începutul secolului al XV-lea când au aparut primii sihastrii si primele manastiri ctitorite de marii domnitori ai Moldovei.
Biserica veche este construita de Alexandru Lapusneanu in 1560 si este alcatuita din doua biserici suprapuse, arhitectura destul de rar intalnita.
Intrare in Biserica de sus. Poarta hramul Sf. Dumitru.
Biserica mica de jos este de fapt o tainita transformata în capela, scunda, cu pronaos, naos si altar. Se presupune ca aceasta ar fi fost construita cu mult inaintea celei de deasupra.
Odata cu constructia bisericii din timpul domnitorului Alexandru Lapusneanu s-a construit si un turn clopotnita in aripa de sud. Turnul era inalt de 34 m. S-a prabusit in noaptea de 11-12 iunie 1996 din cauza unui cutremur. Era ridicat pe un teren în panta, cu o structura neomogena si nu a mai rezistat.
Toate fotografiile au fost realizate de Obiectiv Ortodox in luna iulie 2009
vizitati si: www.manastireapangarati.ro
Este o adevarata minunatie !!! Nu este vorba doar de un simplu lacas de cult…Aici intalnesti multa NEVOINTA, SMERENIE, DRAGOSTE, ASCULTARE, DARUIRE, MUNCA, PRIVEGHERE, RUGACIUNE…… Si toate in frunte cu parintele staret PROTOS TEOFIL LEFTER
Este foarte frumos LA acest Lacas de Cult am fost si eu si a fost frumos ,privelisti frumoase tot e frumos si Istoria ei.