Schitul Bran, o oază duhovnicească între munţi

vedere din fata

Schitul Bran, iulie 2009

Unul dintre tinerele aşezăminte monahale ale Arhiepiscopiei Sibiului, fiinţând din luna aprilie a anului 2006, Schitul Bran este aşezat pe vârful dealului Balaban, care străjuieşte satul Şimon – arondat comunei Bran – într-o zonă de un pitoresc aparte, oferind o impresionantă panoramă asupra celor patru importante forme de relief care îl înconjoară: Masivul Piatra Craiului, Masivul Bucegi, Masivul Postăvaru si Măgura Codlei. Printr-o altă fericită potrivire, locul pe care a fost ctitorit schitul este îmbibat de sângele şi osemintele ostaşilor români căzuţi în luptele de rezistenţă purtate de-a lungul culoarului Rucăr-Bran în Primul Război Mondial. De altfel, întru cinstirea jertfei lor a fost înălţată şi o troiţă comemorativă în imediata vecinătate a bisericii.

naosulInteriorul bisericii pregatita de sfinţire

sfintirea 1Sfinţirea bisericii, 30 iunie 2009

sfintire 2

sfintire troita

Sfinţirea troiţei, 30 iunie 2009, de către IPS Laurenţiu Streza

Spre a pune început vieţuirii călugăreşti în acest loc binecuvântat, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a rânduit să fie statorniciţi aici vieţuitori din obştea Mănăstirii Nera (Caraş-Severin). Cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a reuşit până în ceasul de faţă ridicarea unei biserici din lemn şi renovarea completă a unei case cu patru încăperi, amplasată în apropierea bisericii şi pusă temporar la dispoziţia obştii monahale de către o familie din satul Şimon. Totodată, începând cu primăvara anului 2007, au fost demarate – şi se află în plină derulare – lucrările de construcţie a ceea ce urmează să devină ansamblul monastic propriu-zis, care va cuprinde nouă chilii călugăreşti, bibliotecă, ateliere, trapeză, bucătărie şi paraclis de iarnă, reunite într-un corp cu trei laturi realizat din lemn. Pentru moment, nu există spaţii de cazare disponibile pelerinilor.

corpul de chilii

Schitul Bran, iulie 2009, corpul de chilii in constructie

Biserica mare prăznuieşte ca hram Soborul Sfinţilor 12 Apostoli (30 iunie), în vreme ce hramul viitorului paraclis va fi Duminica Sfintelor Mironosiţe. În pronaosul bisericii schitului sunt aşezate spre închinare, într-o răcliţă de lemn, părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie de la Brazi şi ale Sfinţilor Cuvioşi Mucenici din Sinai.

sfinte moaste

Potrivit programului liturgic al schitului, slujbele se săvârşesc zilnic începând cu orele 17 respectiv 4.30,iar în duminici şi sărbători de la orele 19. 30 respectiv 9. Rânduiala locului a statornicit ca spovedania şi împărtăşirea soborului să fie cel puţin săptămânale, iar în incinta aşezământului să fie oprit consumul de carne. În afara îndeletnicirilor obişnuite traiului monahicesc, obştea Schitului Bran este angrenată totodată în activităţi culturale (traduceri şi diortosiri ale unor scrieri teologice sau duhovniceşti), precum şi în felurite acţiuni caritative (mai ales în colaborare cu Fundaţia Vasiliada  a Patriarhiei Române şi cu Spitalul de Neurologie Bran).

vedere lateral

Schitul Bran, iulie 2009

schitul iarna

Schitul Bran, iarna 2006

Acces: Din Şoseaua Naţională Braşov-Piteşti, la ieşirea din staţiunea turistică Bran, intersecţie stânga spre satul Şimon (drum asfaltat), apoi intersecţie stânga pe Valea Tisei şi continuare pe drum forestier până pe culmea Dealului Bălăban (Schitul este situat la 6 km de Şoseaua Naţională şi la 7 km de Castelul Bran).

Adresa Schitului: Bran-Şimon 280B, jud. Braşov, cod 507028; tel.: 0724828095, email:  schitulbran@gmail.com

Mulţumim părintelui Policarp, duhovnicul schitului, pentru punerea la dispoziţie a istoricului schitului Bran şi a fotografiilor recente. Mulţumim şi lui Dan Zichil pentru celelalte fotografii

Citiţi şi: Blog Viaţa la ţară – Schitul Bran

Redăm si o descriere a drumului de acces, găsită pe site-ul Forum-Braşov.ro

Pentru a ajunge la Schitul Bran, puteti veni pe DN73 (Brasov – Pitesti) pana la iesirea din localitatea Bran, respectiv intrarea in Moeciu; de acolo faceti la stanga (daca mergeti in directia Brasov – Pitesti) catre Simon, mergeti aproximativ 3 km pana cand observati un indicator din lemn pe partea dreapta pe care scrie Schitul Bran. Mai departe veti merge pe un drum de tara, pana la iesirea din sat de unde urmariti mai departe indicatoarele catre Schit; drumul este bun chiar si in conditii de iarna, fara a fi nevoie neaparat de 4×4, insa as recomanda totusi sa fie parcurs de un conducator auto cu experienta peste medie.
Merita sa il vizitati si il recomand din tot sufletul!
Peisajul de iarna este de vis, atat pe ulitele satului Simon cat si prin drumul de padure care duce catre schit.

Coordonatele GPS, in cazul in care sunteti impatimit de drumetii pe munte la picior si aveti un GPS, sunt:
– N: 45o 28′ 45″ ; Dec: 45.4792
– E: 25o 21′ 58″ ; Dec: 25.3661
– altitudine: 997 metri.

Schitul vara

Schitul Bran, vara, 2007

Publicitate

10 gânduri despre „Schitul Bran, o oază duhovnicească între munţi

  1. imi place foarte mult acest schit am fost aici acum cateva luni acest loc imi aduce aminte de multe lucruri placute va iubesc :x:x:x

  2. ACEST SCHIT AR PUTEA FI COMPARAT CU UN COLT DIN RAI.
    PARINTELE A VORBIT ATAT DE FRUMOS,ABIA ASTEPT SA AM POSIBILITATEA SA AJUNG CAT DE CURAND IN ACEL LOC MINUNAT.DOAMNE AJUTA!

  3. Un loc mirific, in care ti-ai dori sa te intorci intotdeauna. Am ramas fascinata de atata frumusete, liniste si o intensa traire sufleteasca. Am simtit, pasind aici, cum o alta lume mi s-a infatisat in fata ochilor si-am iesit de acolo un alt om. Merita vazut de oriunde ai veni!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.