Astazi, in conditiile unei vieti agitate si tumultoase, cind nevoia de liniste si rugaciune pare mai acuta decit oricind, orice credincios bacauan si nu numai, poate lua o masina, pentru a parcurge 23 de kilometri spre Vaslui, si a ajunge la manastirea din Tisa.
Este o ctitorie noua, din anul 1998, aflata in comuna Secuieni, sat. Tisa Silvestri, judetul Bacau.
Manastire de maici, apartine de Episcopia Romanului , Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
Aceasta oaza de rugaciune si spiritualitate ortodoxa, chiar daca pentru pelerinul ajuns aici pare o ctitorie noua, se afla asezata intr-o zona in care a existat o manastire mentionata inca de acum trei secole.
Prima atestare documentara dateaza de la 13 aprilie 1729, cind un razes a daruit manastirii Tisa o parte din satul Marmureni-Vaslui. In 1864, cind schitul a pierdut mosia si padurea, acesta s-a desfiintat.
In 1895 se face mentiunea ca la Tisa a fost un schit de calugari si ca se mai vad urmele unei bisericute. In 1990, s-a hotarit reinfiintarea manastirii. Credinciosii satului, pastratori ai valorilor traditiei ortodoxe, au donat pamintul necesar pentru a se infiinta o manastire.
Dupa 20 noiembrie 1996, manastirea a fost transformata in manastire de maici. In anul 2003, Preasfintitul Ioachim Bacauanul a sfintit biserica mica a manastirii, in care se oficiaza zilnic slujbe religioase.
Vizualizarea Manastirii Tisa Silvestri (harta satelit)
Hramuri: Schimbarea la Fata – biserica mare; Adormirea Maicii Domnului – paraclisul
Pana in centrul satului, din soseaua nationala (statia autobuzelor de transport public) sunt 3,5-4 km. Credinciosii care vin pe jos pot scurta drumul pana in sat, daca din statia de autobuz coboara in sat pe o poteca improvizata, printre culturi cerealiere. La iesirea din sat drumul se bifurca. Spre manastire duce cel din stanga, drum pietruit, printre dealuri cu pasuni si fanete. Asezamantul este construit la marginea unei paduri, care il inconjoara la est, sud si nord. Numai in partea de vest este teren deschis, prin care se vede satul Tisa-Silvestri, asezat intre doua dealuri. Aici, in zona manastirii, in codri si dealuri, schimnicii si-au gasit odihna, reculegere spirituala si sufleteasca, iar vechile sate Odobesti, Piticeni, Secueni si Silvestri le-au oferit garantia sigurantei si a prosperitatii materiale. Satul Tisa a primit numele de la lemnul de tisa, arbore ce crestea in palcuri in codrii din zona. Satul Tisa, contopindu-se in 1887 cu satul Silvestri, a capatat numele de Tisa Silvestri. Paraul care trece prin sat se numeste si el Tisa.
multumiri pentru fotografii Oanei Elena
text: Ziarul de Bacau si turism.info.ro
Saru mana
este cea mai frumoasa manastire
Felicitari Pr.PIMEN si maicutelor pt.toata frumusetea din acest SFANT LACAS.DUMNEZEU sa va ocroteasca!
Saru mana Maicii Starete, Parintelui Pimen si Parintelui Antonie! Ganduri bune tuturor maicilor si Multumire Bunului Dumnezeu ca mi-a indrumat pasii vietii in acest loc, de unde am primit credinta, putere, dragoste pentru Cel Ce ne-a dat Viata! Doamne ajuta!
Mii de multumiri bunului Dumnezeu , ce mi-a indemnat pasii spre acest lacas.
Ganduri bune, sanatate parintelui Pimen si tuturor maicutelor pentru frumoasele realizari realizari.
Doresc sa donex 2 % din impozit acestui lacas pentru care i-mi trebuie contul si banca.
Va multumesc si Doamne Ajuta!
e Raiul pe pamant!!
Este una dintre putinele biserici in care preotul vorbeste pe sufletul meu. E filosofic si imi place ca citeaza din clasici ceea ce arata o cultura intelectuala deosebita. In predicile sustinute face numeroase referiri de factura sociologica, ceea ce iarasi imi place foarte mult. Nu stiu cum il cheama. Dumnezeu sa il binecuvannteze!
am fost la toate manastirile din jud neamt f frumoase dar manastirea de la Tisa Silvestri ca frumusete este a doua dupa pangarati neamt .Sarut mana tuturor maicutelor si preotilor de acolo!Sunt din Bacau dar nu am stiu ce frumuseti sunt in judetul meu,am fost pentru prima oara dar ma voi duce f des.
aceasta manastire este f frumoasa
ma rog sa ma ajute Dumnezeu sa am posibilitate sa merg cit mai des la acest sfint care este un loc unde iti gasesti pe deplin linistea sufleteasca
Aceasta manastire ca de altfel toate manastirile,dar cu precadere aceasta este ocrotita de Maica Domnului si se simte prezenta ei.Am avut bucuria ca Maica Domnului sa-mi indrume pasii la „casuta ei” Sarut mainile Maicii Starete si Pr. Pimen. Bucurii duhovnicesti intregii obsti de maici.
ROG MULT PE MAICA STARETA SAU PARINTELE PIMEN SA-MI DEA O ADRESA DE E-MAIL .