Biserica Serban Voda

Vizitați pagina web oficială a Bisericii Șerban Vodă (click pe imagine)

Biserica Serban Voda Bucuresti site

42862

Vizualizarea Bisericii Serban Voda (harta satelit)

Aceasta parohie, desprinsa teritorial de Parohia Buna Vestire Belu, se afla situata la marginea de sud a Bucurestiului, pe soseaua Giurgiului, [n.r. zona Toporasi (Giurgiului), in spatele Cinematografului FLAMURA] si cuprinde o parte din teritoriul fostei commune Serban Voda, de la care isi trage si numele.

23_big

Parohia Serban Voda a luat fiinta in anul 1940, sub arhipastorirea vrednicului de pomenire Patriarh Nicodim Munteanu.

Nevoile sufletesti ale celor din aceasta zona au inceput sa-si spuna cuvantul in momentul in care apare aici prima capela, adica in anul 1941, in ateneul scolii. Spre marea bucurie a inchinatorilor, capela a fost sfintita de catre Arhiereul Veniamun Pocitan.

SerbanVoda007

Un an mai tarziu, in 1942, credinciosii din Serban Voda s-au putut inchina intr-o a doua capela, de asta data zidita ca o mica biserica din lemn. Ridicata in imediata apropiere a bisericii actuale, cea de-a doua capela a fost sfintita de catre Protopopul Traian Costea. Pe locul acestei capele astazi se afla o Sfanta Cruce.

SerbanVoda008

La data de 22 august 1943 s-a pus piatra de temelie a noii Biserici Serban Voda, de catre Prea Cucernicul Protopop Traian Costea, asistat de un sobor de preoti si diaconi. Trei ani mai tarziu, la 15 august 1946, biserica va fi data cultului, sfintirea provizorie facandu-se de catre Parintele Dragota Grigore. Biserica era construita in plan triconic, cu pronaos supralargit, cu o trula mare deasupra pronaosului si un turn clopotnita de plan patrat peste vestibul.

PENTAX Image

Odata cu revolutia din 1989 cu harul lui Dumnezeu si prin stradania si prin devotanemtul preotilor slujitori ai acestui sfant locas comunitatea de credinciosi va spori din ce in ce mai mult. Intre anii 1995-2000 la intrarea in curtea bisericii s-au construit doua incaperi, una servind drept pangar, iar alta drept cancelarie parohiala.

IMG_1004

In anul 2001 s-a inceput costructia noii biserici, ridicate peste cea existenta, paroh fiind Prea Cucernicul Preot Niculescu Alexandru. Lucrarile au continuat in timpul Prea Cucernicului Preot Paroh Ristache Alexandru. Cu ocazia unei zile de lucru in Romania, Patriarhul Petru al Alexandriei si al intregii Africi a pus piatra de temelie la pridvorul noii biserici. In zidurile bisericii au fost puse si bucati de caramida aduse din ruinele celor 7 biserici ale Apocalipsei. Lucrarile exterioare s-au finalizat sub grija si directa coordonare a Prea Cucernicului Protoiereu Dinu Pompiliu si prin ajutorul nemijlocit al primariei Capitalei, urmand ca din 2009 sa inceapa lucrarile de pictura.

P1020694

Activitatile sociale ale Parohiei Serban Voda includ vizite la caminele de batrani, ajutorarea celor sarmani, un cuvant bun pentru cei in necaz. In anul 2008 s-au facut toate demersurile si s-au obtinut autorizatiile pentru constructia unui asezamant social si a unei capele dotate bine dotate. Caminul social va cuprinde: o cantina sociala, o gradinita pentru copii, trei apartamente pentru slujitori si 26 de locuri pentru asistatii social.

IMG_1020

Biserica Serban Voda propovaduieste atat cu cuvantul cat si cu fapta, spre luare-aminte “a celor ce au urechi de auzit si ochi de vazut”.

P1010694

Preot Paroh Dinu Pompiliu

PreaFericitul Parinte Patriarh Daniel a randuit ca Biserica Serban Voda sa aiba un al treilea ocrotitor, dupa Maica Domnului si Sfantul Ierarh Nicolae: pe Cuviosul Paisie de la Neamt, sfant al rugaciunii si al contemplatiei, reorganizator al monahismului ortodox european, parinte al Filocaliei romanesti si slavone… (Maria Buleu)

IMG_1049

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.